Kauluspaidat arkeen

Jaa:

Herrain Pukimo

Kauluspaidasta on moneksi

Kauluspaita on monen silmissä vielä se vähän parempi paita, mutta kauluspaita on itse asiassa hyvin monikäyttöinen vaate niin arjessa kuin juhlassa. Kauluspaita on erottamaton osa business-pukeutumista ja ns. smart casual -tyyliä, mutta sopii yhtä hyvin rennosti neuleen tai vaikka hupparin kanssa. Tyylin lisäksi se tarjoaa kylminä vuodenaikoina käytännöllisen osan kerrospukeutumista, ja lämpimässä helppouden vilvoittaa oloa nappeja avaamalla tai hihoja käärimällä.  

Kauluspaitojen kirjo on valtava niin kankaiden, värien kuin mallienkin suhteen. Tässä artikkelissa pureudumme kauluspaitaan nimenomaan arkisemmassa käytössä oli se sitten työelämää tai rentoa kesänpäivän viettoa. Artikkeli auttaa toivottavasti myös tekemään kestäviä ja perusteltuja valintoja, kun olet ostamassa kauluspaitaa tai tilaamassa mittatilauspaitaa.

Kauluspaidan malli

Kauluspaidan malli syntyy oikeasta mitoituksesta ja täydentyy yksityiskohdista – kaulusten muodosta, helman leikkauksesta ja hihansuiden, eli kalvosinten mallista. Kuten kaikissa vaatteissa mitoituksen tulee olla oikea ja – arkikäytössä erityisesti – oikean mitan määrittelee käyttömukavuus. Vaikka usein suositaan napakasti istuvaa paitaa, paita ei saa kiristää esimerkiksi käsiä ojentaessa ja hihan tulee laskeutua kämmenselän juureen luonnollisesti. Kankaan paksuus tai jäykkyys voi vaikuttaa siihen minkälainen mitoitus on mukava käyttää. Istuvuutta säädetään usein paidan taakse tehtävillä pystysuuntaisilla muotolaskoksilla (ns. dartit). 

Muita malliin liittyviä yksityiskohtia ovat helma ja hihansuut. Helma leikataan usein niin, että se on edestä ja takaa hieman pidempi, jolloin se pysyy paremmin housuissa, mutta jos paitaa halutaan käyttää pelkästään housujen päällä, voidaan helma leikata myös suoraksi. Hihansuut, eli kalvosimet (mansetit) ovat tyypillisesti ns. tynnyrikalvosimet, eli yksinkertaiset ja napilla kiinnitettävät. Juhlapaidoissa tynnyrikalvosimen vaihtoehtona on ranskalainen eli kääntökalvosin, joka kiinnitetään kalvosinnapilla. Arkisemmissa paidoissa tämä on harvinaista, mutta ei mahdotonta. Mittatilauspaidassa voidaan ottaa huomioon myös ns. kellovara kellokäden kalvosimessa.

Kaulus käyttötarpeen mukaan

Toisin kuin juhlapaitaa, kasuaalimpaan käyttöön tarkoitettua kauluspaitaa käytetään usein myös ilman solmiota. Tämä otetaan huomioon kauluksen mallia valittaessa. 

Lähes ikoniseksi business ja smart casual -paitamalliksi on vakiintunut nappikaulus eli button-down collar. Yhdessä Oxford-kankaan kanssa tästä on syntynyt jopa oma käsitteensä OCBD eli “Oxford cloth button-down”. Nappikaulus oli alunperin tarkoitettu urheilukäyttöön ja erityisesti hevospooloon, mutta 1950-luvulta alkaen se alkoi yleistyä myös muussa käytössä. Erityisesti Yhdysvalloissa nappikaulus ja solmio yhdistyi vahvasti ns. Ivy League -tyyliin. Edelleen nappikaulusta pidetään rennompana mallina, eikä sitä suositella viralliseen tai juhlapukeutumiseen. Nappikaulus on erinomainen vaihtoehto esim. neuleen alle tai ilman solmiota irtotakin kanssa. Nappikauluksen kanssa voi käyttää myös solmiota.

Toinen rennompi kaulusmalli on ns. napolilainen kaulus, jossa kärjet avautuvat hieman enemmän sivulle. Myös napolilainen kaulus sopii hyvin käytettäväksi ilman solmiota irtotakin tai neuleen kanssa, mutta yhtä hyvin myös solmion kanssa.

Edellisiä malleja vielä kertaluokkaa rennompi kaulus on ns. camp collar, joka avautuu leveälle, eikä sen kanssa käytetä solmiota.

Kankaasta käyttömukavuutta ja tyyliä

Kuten aikaisemmin mainittiin, yleisin arjen kauluspaidan kangas on nimeltään oxford. Oxford-kankaan koripunos tekee siitä mukavan tuntuisen ja erittäin hyvin kulutusta ja pesukertoja kestävän. Se on kuitenkin ohuempaa kuin esimerkiksi flanelli ja sopii hyvin käytettäväksi puvunkin kanssa.

Kolmas ja oxfordia ja chambrayta vielä rennompi vaihtoehto kauluspaidan kankaaksi on denim (& chambray denim). Denim-kauluspaidat ovat vielä harvinaisempi näky, mutta kestävä ja rohkea valinta sellaista haluavalle. Kesään kevyt ja hengittävä, mutta väkisinkin hieman ryppyyntyvä (kuten kuvassa näkyy) pellava on oiva valinta. Rypyt kuuluvat pellavapaitaan!

Kankaan tyyppi – sen kiiltävyys ja tekstuuri – luovat jo ison osan paidan tyylistä, mutta luonnollisesti myös värivalinnoilla on merkitystä. Hillityt vaaleat värit, kuten vaalensininen, ovat tyypillisiä paitavärejä, koska niitä on helppo yhdistellä muiden vaatteiden kanssa. Samalla kuitenkin kauluspaita on vaatekappaleista helpoin, jonka värillä ja kuosilla voi leikitellä ja tehdä rohkeitakin yhdistelmiä, vaikka jalassa olisivat aina hillityt suorat housut, chinot tai farkut.